معرفی کامل دوره آموزشی مدیریت عملکرد
به گزارش وبلاگ بایجانی، مدیریت عملکرد یا Performance Management به یک روش جامع ارزیابی و مدیریت کارکنان سازمان اطلاق می گردد. این فرآیند بر ارزیابی عملکرد فردی، توسعه مهارت و توانایی ها، بهبود عملکرد و ارتقا کارایی فردی و گروهی تمرکز دارد. در حقیقت، اهداف این نوع از مدیریت شامل افزایش بهره وری، توسعه فردی، توسعه تجاری، ارتقا ارتباطات و تعاملات در سازمان است. فرآیند این نوع از مدیریت حاوی چند مرحله اصلی می گردد که معین اهداف، ارزیابی عملکرد، بازخورد، ارتقا مهارت ها، ارائه پاداش و برنامه ریزی برای توسعه را در برمی گیرد.
اهمیت مدیریت عملکرد در سازمان
مدیریت عملکرد یک عنصر بسیار اساسی و حیاتی در موفقیت و توسعه هر سازمان محسوب می گردد. این فرآیند گام های مختلفی را ادغام می نماید که به سازمان این امکان را می دهد تا عملکرد کارمندان را بهبود بخشد و دستیابی به هدف های سازمانی را امکان پذیر کند. اهمیت این نکته در سازمان ها گسترده است که در ادامه به شرح آن ها می پردازیم:
معین و تحقق اهداف سازمانی
این نوع مدیریت به سازمان ها یاری می نماید تا اهداف و استراتژی های خود را معین نمایند و به آنها تحقق بخشند. این فرآیند با معین اهداف فردی و توسعه برنامه های عملیاتی در بهبود عملکرد سازمان نقش دارد.
توسعه فردی و حرفه ای
مدیریت عملکرد افراد را به بهبود مهارت و توانمندی های شخصی و حرفه ای تشویق خواهد نمود. با ارائه بازخورد سازنده، کارمندان می توانند عمکرد خود را بهبود بخشند و به عنوان اعضای موثر و متخصص در سازمان شناخته شوند.
افزایش کارایی
این نوع از مدیریت در ارزیابی کارایی کارمندان موثر خواهد بود. به وسیله این ارزیابی ها، افرادی که به برترین نحو از مهارت ها و توانایی های خود استفاده می نمایند، شناسایی می شوند. این امر باعث انگیزه بخشیدن به افراد خواهد شد تا بر روی بهبود عملکرد خود تمرکز داشته باشند.
توسعه فرهنگ سازمانی
مدیریت عملکرد می تواند به تشکیل و تقویت یک فرهنگ کاری مثبت در سازمان یاری کند. این فرآیند با تاکید بر همکاری، ارتقا رتبه و پاداش، ارزش ها و اخلاقیات مهم سازمان را ترویج می دهد.
بهبود ارتباطات و انگیزه
در حقیقت این مدیریت ارتباطات درون سازمانی را تقویت می نماید. این فرآیند با فراهم کردن فرصت های مستقیم برای گفت وگو، انگیزه و ارتباطات مثبت را در بین کارمندان و مدیران ارتقا می دهد.
بهبود سیستم پاداش و تشویق
این نوع از مدیریت به سازمان ها امکان می دهد تا سیستم منصفانه تری برای پاداش و تشویق کارمندان بر اساس عملکردشان در نظر بگیرند. این اقدام به بهبود رضایت شغلی و افزایش مشارکت فعال کارکنان منجر می گردد.
پیش بینی و اصلاح عملکرد آینده
مدیریت عملکرد به سازمان ها امکان خواهد داد تا عملکرد گذشته را مورد تجزیه وتحلیل قرار دهند و برنامه هایی برای بهبود در آینده تدوین نمایند. این رویکرد باعث بهبود پیش بینی های مرتبط با سازمان می گردد.
افزایش اعتماد
این شکل از مدیریت با ایجاد فرصت هایی برای بازخورد صادقانه، اعتماد بین کارمندان و مدیران را تقویت می نماید. این فرآیند از دیدگاه کارمندان بر روی سازمان و سیاست های آن تأثیر مثبت می گذارد.
اهمیت آموزش مدیریت عملکرد و پیاده سازی صحیح آن در سازمان
آموزش مدیریت بر عملکرد از نقاط مهم در بهبود عملکرد و موفقیت سازمانی محسوب می گردد. مزایای این آموزش در ادامه آنالیز شده است.
افزایش عملکرد فردی و گروهی
این آموزش به کارمندان، ابزارها و تکنیک های لازم برای بهبود عملکرد فردی و گروهی را ارائه می دهد. این آموزش ها به افراد امکان می دهد تا برترین نحو ممکن از مهارت ها و توانایی های خود بهره ببرند و عملکرد خود را بهبود بخشند.
تعالی سازمانی
آموزش این نوع مدیریت به سازمان ها این امکان را می دهد تا به سوی تعالی حرکت نمایند و برترین عملکرد ممکن را داشته باشند.
افزایش رضایت شغلی و مشارکت کارکنان
آموزش مدیریت عملکرد با فراهم کردن ابزارها و تکنیک های مدیریتی، بازخورد سازنده و فرصت های توسعه فردی، باعث افزایش رضایت شغلی و مشارکت فعال کارکنان می گردد.
بهبود ارتباطات درون سازمانی
آموزش این نوع مدیریت باعث بهبود ارتباطات داخلی سازمان خواهد شد.
افزایش کارایی و بهره وری
این امر به وسیله بهبود عملکرد، افزایش توانمندی ها و بهره وری در انجام وظایف انجام پذیر است.
توسعه مهارت مدیران
این آموزش به مدیران ابزارهای لازم برای مدیریت و توسعه عملکرد کارکنان را می آموزد. این آموزش ها به مدیران این امکان را می دهد تا توانایی های مدیریتی خود را بهبود بخشند و به عنوان مدیرانی موثر در سازمان فعالیت نمایند.
اهدای پاداش بر اساس شفافیت
آموزش مدیریت عملکرد به سازمان ها امکان خواهد داد تا سیستم پاداش عادلانه ای را بر اساس عملکرد کارکنان ایجاد سازند.
پیشگیری از مسائل و خطاها
این آموزش مدیران را آماده می نماید تا مسائل مرتبط با عملکرد و ارزیابی را به حداقل برسانند. این امر به وسیله اعمال روش ها و استانداردهای صحیح مدیریت به دست می آید.
افزایش انعطاف پذیری سازمانی
این آموزش ها سبب می گردد تا سازمان ها به برترین نحو عملکرد خود را مدیریت نمایند.
دوره آموزشی مدیریت عملکرد در شرکت کار و کسب
کاروکسب دوره ای تحت عنوان مدیریت عملکرد را به صورت آنلاین برگزار می نماید. این دوره 9 ساعته مفاهیم، فرایندها و فنون خاص مدیریت کردن عملکرد را به خوبی آموزش می دهد. شرکت نمایندگان این دوره می توانند با یادگیری مفاهیم و تکنیک ها سیستم مدیریت عملکرد را در سازمان خود به طور موثر پیاده سازی نمایند. سرفصل های دوره مدیریت بر عملکرد شرکت کاروکسب شامل موارد زیر است:
- مفهوم
- هدف ها
- فواید مدیریت کردن عملکرد کارکنان
- روش های مدیریت
- چرخه مستمر مدیریت
- هدف گذاری و معین شاخصه ای موثر
- مربی گری و پایش
- اهمیت بازخورد دهی
- ارزیابی عملکرد
- اشتباهات معمول در ارزیابی کارکنان
- مسائل ارزیابی عملکرد
- مهارت های موردنیاز ارزیابی
شما با شرکت در این دوره علاوه بر یادگیری کاربردی این مفهوم، می توانید مدرک حضور در دوره را دریافت کنید و به مدت یک ماه پس از اتمام دوره به فیلم جلسات دسترسی داشته باشید. ضمن آنکه منابع تکمیلی در قالب فایل PDF در اختیارتان قرار می گیرد. جهت شرکت در این دوره می توانید با شماره واحد آموزش کاروکسب 91023546-021 در ارتباط باشید.
جمع بندی
مدیریت عملکرد یک روش سازمانی است که از ارزیابی، پیش بینی و توسعه عملکرد کارکنان برای ارتقا کارایی و بهره وری استفاده می نماید. در این فرآیند، اهداف شغلی تعیین شده اند و عملکرد کارکنان میزان گیری و ارزیابی می شوند. این رویکرد در سازمان های دولتی، آموزشی، و غیره مورداستفاده قرار می گیرد.
منبع: یک پزشک