طلای سرخ، گرانترین ادویه جهان
به گزارش وبلاگ بایجانی، زعفران گران بهاترین ادویه در دنیا است که به طلای سرخ معروفیت دارد و ایران، تولیدکننده اصلی آن است.
ادویه قدمتی به درازای تاریخ تمدن بشری دارد و در دوره باستان، از با ارزش ترین کالاهای بازرگانی به حساب می آمد. تجارت ادویه ها اغلب از هند و خاورمیانه انجام می گرفت؛ ازاین رو، منطقه های از قاره آسیا و خاورمیانه را خاستگاه انواع ادویه در جهان معرفی می نمایند. هرچند با توجه به شرایط اقلیمی، هر کشوری ادویه های مخصوص به خود داشت که با طعم ها و رنگ های متنوع، علاوه بر غذا برای رنگ آمیزی پارچه، آرایش چهره و... نیز به کار می رفت.
بر این اساس، انواع ادویه به عنصر جدایی ناپذیر هر فرهنگی تبدیل شد و در انتقال فرهنگ به سایر ملل جهان نیز نقش مهمی ایفا کرد. در این میان، زادگاه زعفران، با ارزش ترین و گران بهاترین ادویه موجود در جهان را ایران (به ویژه منطقه خراسان) می دانند؛ کشوری که بزرگ ترین فراورینماینده و صادرنماینده این ادویه خوش رنگ وبو در جهان نیز شناخته می گردد. هرچند بعضی از منابع موجود، سهم ایران از بازارهای جهانی زعفران در سال 1398 خورشیدی را تنها برابر 36.7٪ تخمین زده اند.
قدمت زعفران را به قرن ها پیش از میلاد مسیح نسبت می دهند و مستندات تاریخی نیز به عمر 3,500 ساله این ادویه با ارزش اشاره نموده اند. ادویه ای که از کلاله گل هایی بنفش رنگ از تیره زنبقیان برداشت می گردد و پس از خشک کردن، به عنوان چاشنی معطر و خوش رنگ در آشپزی مورد استفاده قرار می گیرد. علاوه بر مصرف غذایی، زعفران به دلیل خواص دارویی در حفظ سلامتی جسم و روان نیز نقش بسزایی ایفا می نماید.
زعفران به طلای سرخ معروف است؛ از این جهت که گران ترین ادویه در جهان به شمار می رود. گفته می گردد که از هر 23,000 گل زعفران، حدود یک کیلوگرم زعفران به دست می آید و بنابراین، مانند طلا گران بها و ارزشمند است. از سوی دیگر، روش برداشت این گیاه، به شیوه دستی و بسیار سخت انجام می گیرد و زمان و صبر زیادی می طلبد.
وجود گل زعفران در بخش های خاص و منطقه ها محدودی از کره زمین و آن هم فقط برای چند هفته کوتاه، مزید بر دلیل می گردد تا ادویه زعفران به فراوانی در دسترس همگان نباشد. پس از برداشت محصول نیز به دلیل شنماینده بودن، احتیاط و مراقبت بسیاری احتیاج است تا همه مراحل تبدیل گل به ادویه به درستی پیش برود و عطر، رنگ و طعم زعفران، دستخوش تغییر نگردد.
همه موارد ذکر شده، فرایند زمان بر و پر هزینه فراوری طلای سرخ جهان را پیچیده تر و با ارزش تر از ادویه های دیگر پیش می برد و البته، انواع مختلفی از زعفران را پدید می آورد. به عبارت دیگر و به طور کلی، تفاوت انواع ادویه زعفران با نمونه های مشابه را باید در نحوه برداشت، آب و هوای منطقه، جداسازی گل زعفران و درجه خلوص ادویه جست و جو کرد؛ بنابراین، شاید عجیب نباشد که زعفران ایرانی در جهان با عنوان زعفران خالص، اصیل و مرغوب شناخته می گردد.
از شما نیز دعوت می کنیم تا اطلاعات یا تجربیات خود درباره ادویه زعفران، نوع زعفران مصرفی، اندازه استفاده و تاثیر آن بر سلامت را با ما و سایر کاربران وبلاگ بایجانی به اشتراک بگذارید.
منبع: کجارو / bahraman.com / saharkhizland.com / hitasaffron.shop